Çocukluk Çağı Obezitesi

Obezite genel olarak, yağlı vücut kitlesinin yağsız vücut kitlesine oranla artması olarak ifade edilebilir. Obezite problemi yetişkinlerde görülebildiği gibi çocukluk dönemlerinde de sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu hastalığa Çocukluk Çağı Obezitesi adı verilmektedir.

Çocukluk Çağı Obezitesinin belirtilerini anlamak çok da zor değildir. Hızla artan kilo, vücuttaki yağ oranında sürekli artış gibi belirtiler gözle görülebilen belirtiler olarak ifade edilebilir. Ayrıca Çocukluk Çağı Obezitesinin belirtileri arasında çocuğun yemek yeme isteğinin giderek artması, yemek verilmediği zaman çocuklarda görülen aşırı huysuzluk ve sinir gibi çeşitli belirtiler de mevcuttur.

Çocukluk Çağı Obezitesinin genel nedeni olarak özellikle fast food beslenme gösterilmektedir. Çocukların dengeli ve düzenli beslenmemesi sonucu vücuttaki yağ oranında dengesiz bir artış gözlenmektedir. Bunun sonucu olarak da Çocukluk Çağı Obezitesi görülmektedir.

Yetersiz fiziksel aktiviteler, hareketsiz bir yaşam tarzı ve düzensiz beslenme sonucu çocuklarda Çocukluk Çağı Obezitesi görülme riski oldukça artmaktadır. Özellikle 5-7 yaş aralığındaki çocukların sağlıklı beslenmesi ve çeşitli aktivitelerde yer alarak hareketli bir yaşam sürmeleri gerekmektedir.

Obezite, zamanında tedbir alınmadığı takdirde zamanla daha farklı problemleri de beraberinde getirebilmektedir. Çocukluk Çağı Obezitesinin oluşturabileceği komplikasyonlar da mevcuttur. Bu komplikasyonlardan biri kilo artışının önüne geçilememesidir. Gerekli tedbirler zamanında alınmadığı takdirde kilo alışı ve yağ artışı durdurulamayabilir. Bunun sonucu olarak da artan kilonun etkilediği iç organlarda çeşitli fonksiyon düzensizlikleri ve fonksiyon kayıpları görülebilir.

Doktor ve diyetisyen randevusu öncesi çocuğun beslenme alışkanlıklarının aileler tarafından net bir şekilde belirlenerek çocuğun davranışlarının da dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. Elde edilen bilgilerin de görüşme sırasında doktorla ve diyetisyenle paylaşılması gerekmektedir.

Çocukluk Çağı Obezitesinin teşhisi için bazı ölçümler gerçekleştirilir. Bu ölçümlerden biri vücuttaki yağ oranının hesaplanmasıdır. Vücuttaki yağ miktarı doğrudan ve dolaylı olarak ölçülür. Kol yağ alanının hesaplanması ve ideal ağırlığın bulunması ile teşhis süreci devam ettirilir. Ağırlık ve beden ölçülerinin de alınmasıyla Çocukluk Çağı Obezitesi tanısı konur.

Çocukluk Çağı Obezitesinin çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler beslenme tedavisi, davranış tedavisi, fiziksel aktivite, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olarak ifade edilebilir. Çocukluk Çağı Obezitenin ciddi seviyelere ulaştığı durumlar dışında cerrahi tedavi tercih edilmemektedir. Genel olarak ise fiziksel aktivite, beslenme tedavisi ve kısmen de ilaç tedavisi yöntemlerine başvurulmaktadır. Çocuğun hareketli bir yaşam tarzı benimsemesini sağlamak için çeşitli fiziksel aktiviteler verilir ve sağlıklı bir beslenme tarzı önerilerek çeşitli diyetler uygulanır.

Çocukluk Çağı Obezitesinin önlenmesi için özellikle dikkat edilmesi gerekenler sağlıklı ve düzenli bir beslenme tarzının benimsenmesidir. Ayrıca çocuğun fiziksel olarak hareketli ve sağlıklı bir yaşam sürmesine dikkat edilmeli ve çocuk çeşitli spor faaliyetlerine teşvik edilmelidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Dyt. Gülcan YILDIZ
(Beslenme Ve Diyet Uzmanı,Diyetisyen)

Dr. Cenap GÖKTAŞ
(Dr)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!